• >

Algebra Practice Questions for NTS,GRE,NAT,GAT



Algebra Practice Questions for NTS,GRE,NAT,GAT

1. If Lynn can type a page in p minutes, what piece of the page can she do in 5 minutes?
A. 5/p
B. p - 5
C. p + 5
D. p/5
E. 1- p + 5
2. If Sally can paint a house in 4 hours, and John can paint the same house in 6 hour, how long will it take for both of them to paint the house together?
A. 2 hours and 24 minutes
B. 3 hours and 12 minutes
C. 3 hours and 44 minutes
D. 4 hours and 10 minutes
E. 4 hours and 33 minutes
3. Employees of a discount appliance store receive an additional 20% off of the lowest price on an item. If an employee purchases a dishwasher during a 15% off sale, how much will he pay if the dishwasher originally cost $450?
A. $280.90
B. $287
C. $292.50
D. $306
E. $333.89
4. The sales price of a car is $12,590, which is 20% off the original price. What is the original price?
A. $14,310.40
B. $14,990.90
C. $15,290.70
D. $15,737.50
E. $16,935.80
5. Solve the following equation for A : 2A/3 = 8 + 4A
A. -2.4
B. 2.4
C. 1.3
D. -1.3
E. 0
6. If Leah is 6 years older than Sue, and John is 5 years older than Leah, and the total of their ages is 41. Then how old is Sue?
A. 8
B. 10
C. 14
D. 19
E. 21
7. Alfred wants to invest $4,000 at 6% simple interest rate for 5 years. How much interest will he receive?
A. $240
B. $480
C. $720
D. $960
E. $1,200
8. Jim is able to sell a hand-carved statue for $670 which was a 35% profit over his cost. How much did the statue originally cost him?
A. $496.30
B. $512.40
C. $555.40
D. $574.90
E. $588.20
9. The city council has decided to add a 0.3% tax on motel and hotel rooms. If a traveler spends the night in a motel room that costs $55 before taxes, how much will the city receive in taxes from him?
A. 10 cents
B. 11 cents
C. 15 cents
D. 17 cents
E. 21 cents
10. A student receives his grade report from a local community college, but the GPA is smudged. He took the following classes: a 2 hour credit art, a 3 hour credit history, a 4 hour credit science course, a 3 hour credit mathematics course, and a 1 hour science lab. He received a “B” in the art class, an “A” in the history class, a “C” in the science class, a “B” in the mathematics class, and an “A” in the science lab. What was his GPA if the letter grades are based on a 4 point scale? (A=4, B=3, C=2, D=1, F=0)
A. 2.7
B. 2.8
C. 3.0
D. 3.1
E. 3.2
11. Simon arrived at work at 8:15 A.M. and left work at 10: 30 P.M. If Simon gets paid by the hour at a rate of $10 and time and ½ for any hours worked over 8 in a day. How much did Simon get paid?
A. $120.25
B. $160.75
C. $173.75
D. $180
E. $182.50
12. Grace has 16 jellybeans in her pocket. She has 8 red ones, 4 green ones, and 4 blue ones. What is the minimum number of jellybeans she must take out of her pocket to ensure that she has one of each color?
A. 4
B. 8
C. 12
D. 13
E. 16
13. If r = 5 z then 15 z = 3 y, then r =
A. y
B. 2 y
C. 5 y
D. 10 y
E. 15 y
14. If 300 jellybeans cost you x dollars. How many jellybeans can you purchase for 50 cents at the same rate?
A. 150/x
B. 150x
C. 6x
D. 1500/x
E. 600x
15. Lee worked 22 hours this week and made $132. If she works 15 hours next week at the same pay rate, how much will she make?
A. $57
B. $90
C. $104
D. $112
E. $122
16. If 8x + 5x + 2x + 4x = 114, the 5x + 3 =
A. 12
B. 25
C. 33
D. 47
E. 86
17. You need to purchase a textbook for nursing school. The book cost $80.00, and the sales tax where you are purchasing the book is 8.25%. You have $100. How much change will you receive back?
A. $5.20
B. $7.35
C. $13.40
D. $19.95
E. $21.25
18. You purchase a car making a down payment of $3,000 and 6 monthly payments of $225. How much have you paid so far for the car?
A. $3225
B. $4350
C. $5375
D. $6550
E. $6398
19. Your supervisor instructs you to purchase 240 pens and 6 staplers for the nurse's station. Pens are purchased in sets of 6 for $2.35 per pack. Staplers are sold in sets of 2 for 12.95. How much will purchasing these products cost?
A. $132.85
B. $145.75
C. $162.90
D. $225.25
E. $226.75
20. If y = 3, then y3(y3-y)=
A. 300
B. 459
C. 648
D. 999
E. 1099
Answer Key
1. A
2. A
3. D, Sale Price = $450 - 0.15*$450 = $382.50, Employee Price = $382.50 - 0.2*$382.50 = $306
4. D, $12,590 = Original Price - 0.2*Original Price = 0.8*Original Price, Original Price = $12,590/0.8 = $15,737.50
5. A
6. A
7. E
8. A, $670 = Cost + 0.35*Cost = 1.35*Cost, Cost = $670/1.35 = $496.30
9. D
10. C
11. C
12. D
13. A
14. A
15. B
16. C
17. C
18. B
19. A
20. C




Share your views...

1 Respones to "Algebra Practice Questions for NTS,GRE,NAT,GAT"

medical editing services said...

Students would be able to observe all those necessary guides in easy and helpful manner and will further be able to put more of the possible provisions said to be important.


September 25, 2016 at 6:59 AM

Post a Comment

 

BASIC MATH

MATH TESTS

basic math, Gre, nat, gat, math quiz, nts, Gmat, speeches

© 2011 Learn basic math on line All Rights Reserved News Theme by Muhammad Yousaf www.apsenews.com